fbpx

MENU

Tel: +30 2110122116 | e-mail: info@oxygentours.com

Γνωριμία με το street food ανά τον κόσμο

 

Στα ταξίδια οι περισσότεροι περνούν όλη την ημέρα τους εξερευνώντας τον προορισμό τους, κάνοντας βόλτες με τα πόδια για να ανακαλύψουν τις ομορφιές της τοποθεσίας. Σ’ αυτή την περίπτωση το street food αποτελεί ιδανική επιλογή για να ικανοποιήσετε την πείνα λόγω της κουραστικής μέρας και να συνεχίσετε χορτάτοι. Πέρα από το πρακτικό κομμάτι, το street food ή αλλιώς <<βρώμικο>> όπως συνηθίζουμε να το ονομάζουμε αποτελεί κομμάτι της κουλτούρας του κάθε λαού.

 

 

Το street food σε φέρνει λίγο πιο κοντά στον πολιτισμό της χώρας που επισκέπτεσαι, καθώς έχεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις με ντόπιους, να εξασκηθείς στη γλώσσα τους και πολλές φορές , αναζητώντας το καλύτερο street food ανακαλύπτεις τοποθεσίες-διαμάντια που οι περισσότεροι τουρίστες δεν γνωρίζουν.

 

 

Αυτά είναι μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα street food σε όλο τον κόσμο:

 

 

 

 

Churros (Ισπανία)

 

 

 

 

Το παραδοσιακό churro φτιάχνεται από τα βασικά: αλεύρι, νερό, ζάχαρη, αυγά και βανίλια. Παρ’ όλα αυτά το σχήμα τους είναι μοναδικό. Αφού η ζύμη περνιέται από κορνέ σε σχήμα αστέρι, τηγανίζεται σε λάδι και πασπαλίζεται με ζάχαρη και κανέλα. Τραγανό στο εξωτερικό και μαλακό από μέσα, το γλυκό αυτό είναι πολύ δημοφιλές στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες.

 

 

 

Tacos (Μεξικό)

 

 

 

 

Πρόκειται για μια μικρή-στο μέγεθος της παλάμης- τορτίγια είτε μαλακή είτε τηγανισμένη με γέμιση. Συνήθως είναι φτιαγμένο με μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, θαλασσινά, pico de gallo (ντομάτα και κρεμμύδι) , τυρί και άλλα λαχανικά. Στη συνέχεια προστίθενται guacamole, sour cream ή salsa. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές των tacos και η καθεμιά προσφέρει μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία.

 

 

 

Falafel (Αίγυπτος)

 

 

 

 

Τα Falafel είναι στην ουσία τηγανιτοί ρεβυθοκεφτέδες που φτιάχνονται είτε με ρεβύθια είτε με φάβα είτε και τα δύο και αρωματίζονται με μυρωδικά και μπαχαρικά. Είναι ένα Αιγυπτιακό πιάτο, ωστόσο παραμένει πολύ δημοφιλές σε όλες τις χώρες της Μέσω Ανατολής. Συνήθως σερβίρεται μέσα σε αραβική πίτα με λαχανικά και περιχύνεται με καυτερή σάλτα η ταχίνι.  

 

 

 

Trdelnik ή αλλιώς καμινάδα (Τσεχία)

 

 

 

 

Το Trdelnik είναι φτιαγμένο από ζύμη σε κυλινδρικό σχήμα η οποία ψήνεται και πασπαλίζεται με ζάχαρη και καρύδι. Σερβίρεται με παγωτό και επικάλυψη σοκολάτας και αποτελεί ιδανικό γλύκισμα για τον κρύο καιρό της Τσεχίας!

 

 

Ceviche (Περού)

 

 

 

 

Ένα πολύ φρέσκο πιάτο, αφού είναι σχεδόν ωμό! Αποτελείται από ωμό ψάρι μαριναρισμένο σε χυμό εσπεριδοειδών όπως λεμόνι και λάιμ και αρωματισμένο με aji , τσίλι και άλλες γαρνιτούρες όπως ψιλοκομμένα κρεμμύδια , αλάτι και κόλιανδρο. Καθώς το πιάτο δεν μαγειρεύεται με θερμότητα πρέπει να καταναλωθεί αμέσως για να μην υπάρξει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Συνήθως συνοδεύεται με γλυκοπατάτα, μαρούλι, καλαμπόκι, αβοκάντο ή μπανάνα. Αποτελεί επίσης ένα ιδιαίτερο πιάτο, δημοφιλές στον χώρο της γαστρονομίας!

 

 

 

Gimbap (Κορέα)

 

 

 

 

Μοιάζει με σούσι αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό. Αποτελείται από ρύζι τυλιγμένο σε gim – φύλλα από ξεραμένο φύκι- και μπορεί να περιέχει τυρί, καυτερό καλαμάρι, kimchi ( μαγειρεμένα λαχανικά) , αλλαντικά ή καυτερό τόνο. Είναι ευρέως διαδεδομένο στην Κορέα και πολύ εύκολο να καταναλωθεί σε εξωτερικό χώρο καθώς είναι στεγνό.

 

 

 

Arancini (Ιταλία)

 

 

 

 

Το Ιταλικό αυτό, συγκεκριμένα Σικελικό, πιάτο είναι στην ουσία τηγανιτά κεφτεδάκια ρυζιού με κουρκούτι με γέμιση από κοκκινιστό κρέας, μοτσαρέλα, τυρί caciocavallo , συχνά αρακά, ή al burro γεμιστό με ζαμπόν, μοτσαρέλα ή μπεσαμέλ. Μοιάζει με μικρό πορτοκάλι και είναι ιδιαίτερα χορταστικό για τους on-the-go ταξιδιώτες!

 

 

Pastel de Nata (Πορτογαλία)

 

 

 

 

Το Pastel de Nata είναι ένα γλυκό για το οποίο γίνονται ουρές στα stand στην Πορτογαλία. Είναι ένα αρκετά απλό γλυκό, πρόκειται για ένα μικρό ταρτάκι πασπαλισμένο με κανέλα ή και μαρμελάδα. Είναι αρκετά μικρό, οπότε μην νιώσετε τύψεις αν φάτε 3-4 καθώς έτσι συνηθίζεται

 

 

Και φυσικά,

 

 

Γύρος (Ελλάδα)

 

 

 

 

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη περιγραφή. Ο γύρος είναι ίσως το πιο διαδεδομένο πιάτο στην Ελλάδα, εύκολο, φτηνό και πολύ χορταστικό, γι αυτό και έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα και θέλουν να δοκιμάσουν τον γύρο από τη χώρα μας.