fbpx

MENU

Tel: +30 2110122116 | e-mail: info@oxygentours.com

Ο απόλυτος ταξιδιωτικός οδηγός για την Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη, είτε την επισκέπτεσαι πρώτη, είτε πολλοστή φορά, δεν παύει ποτέ να σε εντυπωσιάζει καθώς αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών, συνδυάζοντας σε απόλυτη ισορροπία στοιχεία της Ανατολής αλλά και της Δύσης. Δεν αποκαλείται τυχαία <<Πόλη>> καθώς υπήρξε σημείο συνάντησης λαμπρών πνευμάτων, στα οποία οφείλει τα εμβληματικά της αξιοθέατα.

 

 

 

 

Πρώτη στάση: Αγία Σοφία

 

 

Το πρώτο πράγμα που θα δεις στην Πόλη θα πρέπει να είναι η Αγιά Σοφιά, στην περιοχή του Σουλτανχαμέτ. Αποτελεί το παλιότερο κομμάτι της πόλης, όπου βρίσκονται το Μπλε Τζαμί, το Υδραγωγείο, το ΤοπΚαπί και η περιβόητη εκκλησία που, αφού μετατράπηκε σε τζαμί, τώρα πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Εντάσσεται στα επιτεύγματα της βυζαντινής ναοδομίας και ξεχωρίζει από τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική σύνθεση και αποτέλεσε το σύμβολο της πόλης κατά τη βυζαντινή αλλά και και την οθωμανική περίοδο.

Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του (ο σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει: …δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη…). Τα καλλυμένα κατά την περίοδο 500 χρόνων που η εκκλησία ήταν τζαμί ψηφιδωτά, τώρα βρίσκονται σε κοινή θέα για να τα θαυμάσεις.

 

Μια συμβουλή:

 

Για να εξοικονομήσεις χρόνο και να μην περιμένεις σε ουρές, αγόρασε καλύτερα εισιτήριο online και προτίμησε να πας πρωινές ώρες μια καθημερινή.

 

 

Δεὐτερη Στάση: Μπλέ Τζαμί 

 

 

Ακριβώς απέναντι από την Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί είναι το αμέσως επόμενο σε αναγνωρισιμότητα μνημείο της Κωνσταντινούπολης. Χαρακτηρίζεται από τους έξι μιναρέδες, τον εντυπωσιακό ολοστρόγγυλο τρούλο και  τα 21.000 Ιζνίκ πλακάκια μπλε, λευκού και κόκκινου χρώματος που στολίζουν από τον 17ο αιώνα τις οροφές του και εξ αυτών, πήρε το «παρατσούκλι» Μπλε.

Καθένας από τους μιναρέδες έχει τρία μπαλκόνια, και μέχρι πρόσφατα ο μουεζίνης ανέβαινε μια στενή σκάλα στο εσωτερικό του μιναρέ πέντε φορές τη μέρα για να καλέσει σε προσευχή.Σήμερα χρησιμοποιούνται μεγάφωνα, και το κάλεσμα αντηχεί σε όλη την παλιά πόλη, συνδυασμένο με το κάλεσμα από τα άλλα τζαμιά της περιοχής. Πολλοί Τούρκοι και τουρίστες μαζεύονται το δειλινό στο πάρκο απέναντι από το τζαμί για να ακούσουν το κάλεσμα για τη βραδυνή προσευχή, καθώς ο ήλιος δύει και το τζαμί φωτίζεται από χρωματιστούς προβολείς.

 

Μια χρήσιμη πληροφορία:

 

Το Τζαμί λειτουργεί μέχρι και σήμερα, έτσι απέφυγε να πας σε ώρες προσευχής και την Παρασκευή που είναι κλειστό.

 

 

 

Τρίτη Στάση: Τοπ Καπί 

 

Αφήνοντας πίσω τους δυο ναούς, θα καταλήξεις στο Τοπκαπί, που αποτέλεσε την επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον 15ο αιώνα, μέχρι που φτιάχτηκε το Ντολμάμπαχτσε. Θα εντυπωσιαστείς από τον πλούτο, την αισθητική, τα έργα τέχνης,  θα πάρεις μια γεύση από την ζωή των σουλτάνων και τα μυστικά της ενώ θα απολαύσεις την πανοραμική θέα της πόλης που απλώνεται στα πόδια του Παλατιού.

 

Να θυμάσαι:

 

Όπως ισχύει σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους, οι γυναίκες πρέπει να φορούν μαντήλες και όλοι οι επισκέπτες καλούνται να αφήσουν τα παπούτσια τους στην είσοδο.

 

 

Τέταρτη Στάση: Μεγάλο Παζάρι 

 

 

Στην Παλιά Πόλη, το 550 ετών Καπαλίτσαρσι – όπως λέγεται στα τούρκικα – είναι η παλιότερη και μεγαλύτερη κλειστή αγορά του κόσμου, η οποία έχει προβληθεί στην ταινία <<Skyfall>>! Η αγορά αυτή είναι τεράστια, δεδομένο ότι υπάρχουν 4.000 πάγκοι όπου θα βρεις τα πάντα, από στολίδια, τουρκικά σουβενίρ, ποτηράκια του καφέ μέχρι χειροποίητα χαλιά!

 

Σου προτείνουμε:

 

Δείξε υπομονή με τους εμπόρους που θα σε σταματήσουν για να σου πουλήσουν κάτι. Είναι πολύ επίμονοι και δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν!

Ακόμη, κάνε παζάρια. Διαπραγματεύσου αρκετά και θα πάρεις μια πολύ καλύτερη τιμή. Τα ίδια ισχύουν και στην Αιγυπτιακή αγορά, το Μισίρ Κασιρτσί, όπου ειδικεύονται σε μπαχάρια, τσάγια, βότανα και πολίτικα γλυκά.

 

 

Πέμπτη Στάση: Πλατεία Ταξίμ

 

 

 

Η πλατεία Ταξίμ, αποτελεί τμήμα της συνοικίας του Πέραν (Σταυροδρομίου, στα τουρκικά Beyoğlu – Μπέγιογλου) της Κωνσταντινούπολης, που κατοικούνταν παλαιότερα από Έλληνες και Αρμένιους. Στο κέντρο της, δεσπόζει το “μνημείο της Δημοκρατίας”, ένα μεγάλο τετράπλευρο θολωτό μνημείο με τον ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ, που ανεγέρθηκε το 1928, και τον παρουσιάζει αφενός ν΄ αναλαμβάνει την επίθεση κατά των Ελλήνων το 1922, (βόρεια πλευρά), αφετέρου να προκηρύσσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας το 1923 (νότια πλευρά). Είναι μια πλατεία μεγάλης ιστορικής σημασίας, που τώρα είναι πλήρως εκσυγχρονισμένη με εμπορικά καταστήματα και καφέ.

Όπως και να χει, από εκεί μπορείς να πάρεις και το εικονιζόμενο κόκκινο τραμ – αν δεν θες να ψωνίσεις – και φτάνεις στην γραφική γειτονιά, με τα ωραία καφέ και τα μαγαζάκια που πλαισιώνουν τον Πύργο του Γαλατά.

 

 

Ακόμη, μην ξεχάσεις να..

 

 

Περιπλανηθείς στον Βόσπορο με τα τουριστικά πλοιάρια

 

 

Πρέπει να ξοδέψεις λίγο χρόνο για μια βόλτα στον πολυτραγουδισμένο Βόσπορο. Μπορείς είτε να απευθυνθείς στο ξενοδοχείο αν συνεργάζεται με κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρίες που προσφέρουν και προγράμματα διασκέδασης με μουσική και oriental χορό είτε να πάρεις το οικονομικό μικρό φέρι μποτ στο Καράκιοϊ που κάνει βόλτα το Βόσπορο σε 1-1,5 ώρα.

Να απολαύσεις τη θέα, άλλα μην ξεχάσεις να βγάλεις αναμνηστικές φωτογραφίες από τα παλάτια, τα νεοκλασικά, το κάστρο Ρούμελι Χισάρ, τις επιβλητικές γέφυρες και φυσικά τα χρώματα και το παιχνίδισμα του ήλιου με τα νερά του Βοσπόρου.

 

Χαλαρώσεις μετά από τη βόλτα σου στο χαμάμ

 

 

Κάθε χαμάμ έχει διάφορα διαφορετικά είδη θεραπειών να προσφέρει, αλλά εσύ μπορείς να πάρεις το βασικό πακέτο: θα πάρεις το παραδοσιακό peştamal (ένα βαμβακερό πανί για να τυλιχτείς), το σαπουνάκι και το σφουγγαράκι και θα μπεις στην κεντρική αίθουσα του χαμάμ, όπου οι μασέρ- natir για τις γυναίκες, tellak για τους άνδρες – θα σε μουλιάσουν, θα σε τρίψουν, θα σε απολεπίσουν και θα σε ξεπλύνουν – αρκεί να αφεθείς και να απολαύσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία. Μετά, είσαι ελεύθερος να κάτσεις όση ώρα θες στα ζεστά μάρμαρα ή -ακόμα καλύτερα- να επιλέξεις ένα από τα προγράμματα μασάζ.

 

 

 

 

 

Κάνε τώρα την κράτηση σου για μια από τις εκδρομές μας!

 

 

Κωνσταντινούπολη Οδική

Κωνσταντινούπολη